Ritmische, opzwepende slagen op de tifa (Molukse trommel) luidden het zeventig jaar bestaan van de Republik Maluku Selatan in. Stipt om zeven uur in de ochtend worden bewoners van de Molukse wijk geacht op te staan.
Dit jaar ben ik te gast in Capelle aan den IJssel, een van de fanatiek overgebleven Molukse wijken in Nederland. In deze buurt wonen enkel Molukkers.
Ondanks de Coronamaatregelen komen wijkbewoners naar buiten, maar blijven wel op gepaste afstand van elkaar.
De ‘barisan’ (voortvloeisel uit de KNIL-periode) marcheert richting de Molukse kerk. Vanuit daar zal het vlagprotocol gaan plaatsvinden.
Door de speakers klinkt ‘Hena Masa Waya’, het officieuze volkslied van het Molukse volk in ballingschap. Op de achtergrond kijkt een klein aantal wijkbewoners toe hoe de Molukse vierkleur wordt gehesen.
Barisan Capelle aan den IJssel
Vanuit de ‘stichting’ (buurthuis) worden live-verbindingen via Facebook en Youtube aangelegd om de Molukkers te voorzien van een dagprogramma: Interviews, dans en muziek, geschiedenis etc.
Opvallend hoeveel mensen, en met name de ouderen, binnen zijn gebleven vanwege hun kwetsbare gezondheid. Initiatiefnemers binnen de Capelse wijk brachten bloemen naar de ouderen. Die soms geëmotioneerd de mensen toespraken.
Via de groepsapp werden we op de hoogte gebracht van een spontane protestactie. Vanuit diverse Molukse wijken kwamen zo’n 25 tot 30 Molukkers naar de Indonesische ambassade in Den-Haag.
Het bleef bij een vreedzame demonstratie. De frustraties komen vandaag voort uit het repressieve handelen van de Indonesische overheid. Die vandaag wederom mensen heeft opgepakt voor het tonen van de RMS-vlag. In Indonesië wordt de RMS gezien als terroristische/separatistische organisatie.